Wetten en regels
Jouw pensioen veiligstellen. Dat is ons belangrijkste doel. Dit willen we zo duurzaam mogelijk doen. Daarom voldoen we aan de wetten en regels op het gebied van duurzaam beleggen.
Milieu, maatschappij en bestuur
We zijn open over ons duurzame beleggingsbeleid. Niet alleen omdat de wetgever dat eist, maar vooral omdat dat bij ons past. We laten zien op welke manier we rekening houden met ESG. Die drie letters staan voor milieu, maatschappij en bestuur. Drie factoren op het gebied van duurzaamheid.
In ons bestuursverslag, de beleggingsbeginselen en het Pensioen 1-2-3 vertellen we hier meer over. ESG maakt ook deel uit van ons risicomanagement. We zorgen dat bepaalde risico’s het halen van de doelen van het pensioenfonds niet tegenhouden.
We beleggen niet zomaar in elk bedrijf
We doen dat onder andere niet in bedrijven die:
- clustermunitie maken
- op sanctielijsten staan op grond van Nederlands en internationaal recht
Hiermee voldoen we aan de Wet Financieel Toezicht.
Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) en Taxonomie
De EU heeft de verordening Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) opgesteld. Hierin staat dat wij als pensioenfonds moeten voldoen aan bepaalde eisen op het gebied van informatie over duurzaam beleggen.
Eerste vereisten (level 1)
De SFDR is onderdeel van het EU Actieplan Duurzame Financiering. Om aan de eerste vereisten te voldoen (level 1) verklaart Oak Pensioen vanuit deze Europese wetgeving het volgende:
- Oak Pensioen weegt de belangrijkste negatieve impact op duurzaamheidsfactoren mee bij investeringsbeslissingen. Het betreft hier de belangrijkste ongunstige effecten in de zin van artikel 4 van de Informatieverschaffingsverordening en de nog te verschijnen level 2 vereisten.
- Oak Pensioen classificeert de pensioenregeling als een financieel product met duurzame kenmerken. Dat betekent dat het Pensioenfonds gedeeltelijk in duurzame producten belegt waarbij ecologische of sociale kenmerken worden gepromoot.
Daarnaast is er de Taxonomie verordening. Dit is een raamwerk aan de hand waarvan kan worden bepaald of investeringen in economische activiteiten als duurzaam kunnen worden bestempeld. Op dit moment heeft het pensioenfonds vanwege de beperkte beschikbaarheid aan betrouwbare data nog geen concrete doelstellingen om te beleggen in ecologisch duurzame economische activiteiten vanuit de taxonomieverordening. Op basis van bovenstaande SFDR-verklaringen, verklaren wij het volgende:
“Voor onze pensioenregeling geldt dat de onderliggende beleggingen geen rekening houden met de EU-criteria voor ecologisch duurzame economische activiteiten.”
SFDR rapportages op detailniveau (level 2)
Per 1 januari 2023 moet het pensioenfonds op detailniveau via een voorgeschreven sjabloon informatie op de website beschikbaar stellen. In de precontractuele informatie (pdf) heeft het pensioenfonds beschreven hoe de pensioenregeling voldoet aan ecologische en sociale kenmerken. In het jaarverslag over 2023 zal worden gerapporteerd in hoeverre de pensioenregeling voldoet aan de ecologische en sociale kenmerken.
In het PASI-statement (pdf) is een verklaring opgenomen van het pensioenfonds over hoe het pensioenfonds omgaat met de belangrijkste ongunstige effecten van beleggingsbeslissingen op duurzaamheidsfactoren.
Oak Pensioen heeft in het beleid duurzaam beleggen en in Pensioen 1-2-3 informatie opgenomen over hoe het omgaat met duurzaamheid. In aanvulling daarop vatten wij hieronder de belangrijkste onderdelen van de duurzaamheidsinformatie over de pensioenregeling samen. Hier beschrijven wij welke ESG-methodologieën, ESG-indicatoren, gegevensbronnen en screeningscriteria het pensioenfonds gebruikt.
In het document duurzaamheidsinformatie (pdf) is de onderstaande samenvatting volgens de vereisten uitgewerkt.
- Oak Pensioen verklaart dat de pensioenregeling ecologische of sociale kenmerken promoot, maar geen duurzame beleggingsdoelstelling heeft.
- Oak Pensioen richt zich op een aantal ecologisch en sociale kenmerken: klimaat (waaronder CO2 reductie en verantwoorde consumptie en productie), sociale omstandigheden (waaronder goede gezondheid en welzijn, arbeidsnormen en het bijdragen aan afschaffing van kinderarbeid);
- Oak Pensioen belegt volgens een beleggingsstrategie waarin Oak Pensioen naast financiële doelstellingen, de uitvoering op een duurzame wijze inricht.
- 79,6% van de beleggingsportefeuille is afgestemd op beleggingen die ecologische of sociale kenmerken promoten;
- Oak Pensioen monitort en meet de ecologisch en sociale kenmerken actief via een aantal indicatoren;
- Oak Pensioen gebruikt via de verschillende vermogensbeheerders verschillende databronnen van meerdere dataleveranciers. Oak Pensioen maakt daarbij geen gebruik van schattingen om mogelijke missende gegevens aan te vullen;
- Oak Pensioen maakt gebruik van een due diligence proces om beleggingen te onderzoeken en zet zich in als actief aandeelhouder door met bedrijven in gesprek te gaan (engagement) en te stemmen op aandeelhoudersvergaderingen;
- Oak Pensioen hanteert geen referentieindex.
Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Beleggen (IMVB)
De invoering van de richtlijnen van de OESO gebeurt via afspraken per sector. OESO is de afkorting van Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Wij hebben in 2018 gekozen om het IMVB-convenant voor pensioenfondsen te ondertekenen. Het convenant bestaat uit een aantal afspraken over maatschappelijk verantwoord beleggen.
Doel van dit convenant is dat pensioenfondsen inzicht krijgen in de beleggingen. En handelen volgens de OESO-richtlijnen en internationale principes. Dat moet voorkomen dat beursvennootschappen waarin wij beleggen misstanden veroorzaken. Oak Pensioen voldoet aan de eisen van het IMVB-convenant.
Betrokkenheid van aandeelhouders
Oak Pensioen voldoet aan de Europese Richtlijn bevordering aandeelhoudersbetrokkenheid. Dat doen we door uit te leggen hoe we onze invloed aanwenden in de ondernemingen waarin we beleggen en hierover verantwoording af te leggen.
Lees meer over ons duurzame beleggingsbeleid
Op onze website lees je meer over ons duurzame beleggingsbeleid. Hoe we in gesprek gaan met ondernemingen waar we in beleggen. Hoe we toezicht houden op die ondernemingen. En hoe we onze stemrechten gebruiken. Ook lees je wat de uitgangspunten van onze vermogensbeheerders zijn.
Doelen en ambities
We hebben onze doelen en ambities voor de komende jaren vastgelegd. Die staan in ons meerjarenbeleidsplan. Het kunnen uitbetalen van de pensioenen op de lange termijn is de basis van dit plan. We kijken naar verschillende scenario’s. Op basis daarvan stellen we het beleggingsbeleid voor de lange termijn vast.
Op elkaar aansluiten
Voor het beheer van de beleggingscategorieën hebben we vooraf vastgelegd aan welke eisen dat beheer moet voldoen. Hier hoort ook bij hoe de vermogensbeheerders financiële en niet-financiële factoren (milieu, sociaal en organisatiestructuur) meewegen in investeringsbeslissingen. Maar ook de invulling van hoe we in gesprek gaan met ondernemingen en het stembeleid hoort erbij.
Zo zorgen we dat onze beleggingsstrategie en onze lange-termijndoelstellingen op elkaar aansluiten. We kijken steeds of die aansluiting er nog is. Daarnaast kijken we naar behaalde rendementen, kosten, beleggingsstijl en de omloopsnelheid van de portefeuille.
Afspraken voor onbepaalde tijd
We betalen onze vermogensbeheerders geen prestatievergoeding. We maken afspraken voor onbepaalde tijd met ze en we hebben een korte opzegtermijn. Dit betekent dat we altijd de mogelijkheid hebben om het vermogen weg te halen bij de beheerder. Dat doen we bijvoorbeeld als een vermogensbeheerder niet meer handelt volgens de regels die we hebben afgesproken.