Actueel
Blog: Samen groeien
In ons nieuwe blog vertelt Jobine Kersseboom waarom samenwerken zo belangrijk is. Binnen de sectoren van Oak Pensioen én in de pensioensector. Juist nu de regels voor pensioen veranderen.
Dekkingsgraad van oktober 2024
Eind oktober 2024 daalde onze actuele dekkingsgraad naar 124,1% (eind vorige maand: 126,7%). De beleidsdekkingsgraad bleef gelijk met 124,6% (eind vorige maand: 124,6%).
Ons verkort jaarverslag 2023 is uit
Benieuwd hoe het met Oak Pensioen ging in 2023 en wat we hebben bereikt? Lees ons verkort jaarverslag 2023. Daarin lees je wat we bereikten en wat we deden.
Blog: Samen voor Oak pensioen
Een jaar geleden startte Jobine Kersseboom als directeur van het nieuwe opgerichte eigen bestuursbureau van Oak Pensioen. In haar eerste blog staat ze stil bij hoe ze de cultuur binnen het fonds en de sectoren heeft ervaren.
Nieuwe regels voor pensioen bekend
In 2023 zijn we begonnen met je mee te nemen in de nieuwe regels voor pensioen. Voor jouw pensioen geldt dat deze start op 1 januari 2026. We nemen je graag mee in wat er straks voor jou geregeld is.
Pensioen Pro Award 2024
Oak Pensioen was genomineerd voor de Pensioen Pro Award in de categorie diversiteit, inclusie en governance. Daar zijn we heel trots op.
Datum overgang nieuwe regeling wordt 1 januari 2026
Oak Pensioen heeft besloten om de overgang naar de nieuwe pensioenregeling een jaar uit te stellen, naar 1 januari 2026. De nieuwe regels gaan dan ook pas gelden voor jouw opgebouwde pensioen. Tot 1 januari 2026 verandert er niets aan jouw pensioenregeling.
Oak Pensioen kiest BlackRock als fiduciair beheerder
Oak Pensioen heeft BlackRock aangesteld als fiduciair beheerder waarmee de bestaande relatie tussen de twee wordt geïntensiveerd.
In 2024 verhogen we de pensioenen niet
Elk jaar proberen wij de pensioenen te verhogen. Want we begrijpen dat het belangrijk is om de pensioenen op peil te houden met de stijging van de prijzen. In 2024 kunnen we de pensioenen helaas niet verhogen. We vertellen je hoe dat zit.
Transitieplan definitief
Op 1 juli 2023 is de nieuwe pensioenwet ingegaan. Door deze nieuwe wet veranderen alle pensioenregelingen. De sociale partners (werkgevers- en werknemersorganisaties) hebben afspraken gemaakt over de nieuwe regeling. De afspraken staan in het ‘transitieplan’.
Nieuw in 2024: pensioenopbouw vanaf 18 jaar
Vanaf 1 januari 2024 bouwen werknemers vanaf 18 jaar pensioen op bij Oak Pensioen. Nu is dat nog vanaf 21 jaar. Deze verandering heeft gevolgen voor werkgevers en werknemers.
Kijk nu terug: webinar nieuwe regels voor pensioen
Op maandag 30 oktober praatten we deelnemers aan ons online webinar bij over de nieuwe regels voor pensioen in Nederland. Was je er niet bij? Je kunt het webinar nu terugkijken.
Nieuwe regels voor pensioen in troonrede
Dinsdag 19 september was het Prinsjesdag. De koning sprak de troonrede uit. Het ging kort over de nieuwe regels voor pensioen. Op 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen ingegaan. Daardoor verandert ook jouw pensioen.
Start campagne Wet toekomst pensioenen
Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ontwikkelde een campagne over de Wet toekomst pensioenen samen met vertegenwoordigers van werknemers, werkgevers en pensioenuitvoerders.
Denk als gepensioneerde of oud-deelnemer mee over de nieuwe regels voor pensioen
Vanaf 1 juli 2023 geldt de Wet toekomst pensioenen. De sociale partners gaan nu afspraken maken over het omzetten van de pensioenen naar de nieuwe regels. Wil je als gepensioneerde of oud-deelnemer meedenken? Dat kan!
Ons verkort jaarverslag 2022 is uit
Ons verkort jaarverslag is uit. Daarin lees je hoe het met Pensioenfonds Meubel ging in 2022 en wat we hebben bereikt. We zetten de belangrijkste feiten voor je op een rij.
Pensioen goed regelen voor werknemers en werkgevers
Dineke Philipse is verenigingsmanager van CLC-VECTA. Dat is de overkoepelende branchevereniging van de zakelijke evenementenbranche, waaronder de tentoonstellingsbedrijven. Dineke vertelt waarom pensioen een belangrijk onderwerp is bij CLC-VECTA.
Wet toekomst pensioenen gaat in op 1 juli 2023. Eerste Kamer akkoord
Op 30 mei 2023 heeft de Eerste Kamer de nieuwe pensioenwet aangenomen. De nieuwe regels voor pensioen gaan in op 1 juli 2023. Lees meer over de nieuwe regels.
Nieuw bestuursbureau en nieuwe directeur
Vanaf 1 juli is het zover: dan start ons nieuwe bestuursbureau. Het bestuursbureau bestaat uit 6 medewerkers, onder leiding van onze nieuwe directeur Jobine Kersseboom. We zijn erg blij dat Jobine vanaf 1 juli samen met haar team aan de slag gaat!
Wetsvoorstel ‘Toekomst pensioenen’ aangenomen door Tweede Kamer
De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel ‘Toekomst pensioenen’ aangenomen. Het wetsvoorstel gaat nu naar de Eerste Kamer. Het is de bedoeling dat de nieuwe wet op 1 juli 2023 ingaat. Daarna hebben pensioenfondsen tot in 2027 de tijd voor een nieuwe pensioenregeling.
Jaaropgave en specificatie 2023 iets later
Rond 23 januari 2023 krijg je je pensioen uitbetaald. Normaal krijg je rond die datum ook je jaaropgave en een specificatie. In 2023 krijg je deze documenten iets later dan je van ons gewend bent.
Verhoging van het pensioen en wijzigingen in de premie
Ieder jaar maken de werkgeversorganisaties en de vakbonden nieuwe afspraken over de pensioenregeling. Ook kijkt het pensioenfonds elk jaar of het pensioen kan worden verhoogd. Bekijk wat er verandert in 2023 en wat dat voor jou betekent.
Zo denk jij over risico nemen bij beleggen
Eerder dit jaar onderzochten we hoeveel risico deelnemers willen nemen met hun pensioen. Past onze manier van beleggen bij jouw verwachtingen en wensen? Lees de belangrijkste resultaten van het onderzoek.
Nieuwe pensioenregels gaan waarschijnlijk in op 1 juli 2023
Op 1 januari 2023 zouden de nieuwe pensioenregels ingaan. Maar de Tweede Kamer en daarna de Eerste Kamer hebben meer tijd nodig voor de behandeling van de Wet toekomst pensioenen. Daarom heeft minister Carola Schouten laten weten dat de nieuwe pensioenregels waarschijnlijk vanaf 1 juli 2023 gaan gelden.
Betaald ouderschapsverlof en pensioen
Vanaf 2 augustus 2022 kunnen ouders allebei 9 weken betaald ouderschapsverlof opnemen. Bekijk wat betaald ouderschapsverlof betekent voor je pensioen.
Het verkort jaarverslag 2021 is uit
Bekijk ons verkort jaarverslag over 2021. Daarin vertellen we hoe het financieel met Oak Pensioen ging en welke resultaten we hebben bereikt. Nieuwsgierig? We zetten de belangrijkste feiten voor je op een rij.
Nieuwe samenstelling verantwoordingsorgaan
Ons verantwoordingsorgaan bestaat sinds 1 juli 2022 uit 9 leden. 3 deelnemers, 3 werkgevers en 3 pensioengerechtigden. Dat waren er eerder 15. Een kleiner verantwoordingsorgaan is voor iedereen beter werkbaar. Bekijk de leden.
Situatie in Oekraïne: we zijn extra waakzaam
Met het binnenvallen van Oekraïne door Rusland is een erg zorgelijke situatie ontstaan. Deze raakt de hele wereld, direct of indirect. We zijn dan ook extra scherp op welke invloed de situatie tussen Oekraïne en Rusland heeft op ons pensioenfonds en jouw pensioen.
Hoera! Pensioenchecker 100.000 keer gedownload
De gratis Pensioenchecker app geeft inzicht in hoeveel pensioen en AOW je later netto per maand krijgt. Ook zie je eenvoudig wat er gebeurt met je pensioen als je eerder of later stopt met werken. Lees hoe je de app zelf downloadt en check je pensioen.
Je pensioen in 2022
Binnenkort ontvang je als gepensioneerde deelnemer je eerste pensioenuitkering van 2022. Aan het begin van een jaar verandert er meestal iets in je pensioenuitkering. Wil je nu al weten wat er voor jou verandert in 2022?
Relatiemanager Ellen Bijnsdorp is er speciaal voor jou
Je kunt bij onze relatiemanager, Ellen Bijnsdorp, terecht met al je vragen op pensioengebied. Voor veel werkgevers is Ellen inmiddels een bekend gezicht. En voor wie haar nog niet kent: wij stellen haar graag aan je voor!
Werkgevers: salarispakket niet altijd geschikt voor doorgeven (pensioenopbouw bij) onbetaald verlof
Als werkgever geef je via de uniforme pensioenaangifte (upa) loongegevens aan ons door. Je gebruikt hiervoor je salarispakket. Het is op dit moment niet mogelijk om met elk salarispakket onbetaald verlof en/of pensioenopbouw bij onbetaald verlof door te geven.